Så tar du hand om den äldre hästen

NYTTIGA RÅD OM HUR DU BÄST TAR HAND OM DIN ÅLDRANDE HÄST

”Så tar du hand om den äldre hästen” vänder sig till dig som har en häst som börjar närmar sig 20-års åldern. I den åldern händer det mycket med hästen. Tänderna börjar bli slitna och hästen kan få svårare att äta och tugga. Tänderna kan lossna. Du bör göra en noggrann analys av foderstaten för att se att din häst får i sig rätt mängd näring. Inte för mycket så att den blir fel och inte för lite så att den börjar magra av.

Det blir svårare att muskla hästen och du kan ofta se att överlinjen sjunker in och att hästen börjar se svankig ut.

Lederna blir stelare och ledvätskan som smörjer lederna tunnas ut. Risken för artros och andra ålderskrämpor ökar.

I ”Så tar du hand om din äldre häst” kan du läsa om allt som rör hästens åldrande och få svar på många frågor om hur du bäst kan hjälpa din häst att få ett behagligt och aktivt liv efter 20.

Du får också på ett handfast sätt veta vad som händer när du måste ta bort din häst. Du får veta vad som händer under och efter avlivningen och vad som händer med själva kroppen. Du kan läsa om olika alternativ och möjligheter och kan förbereda dig inför dagen när du måste ta det svåra beslutet.

Ett 20-tal veterinärer, etologer, forskare och experter medverkar med sina kunskaper i boken.Etologen Jenny Yngvesson är en av experterna. Hon säger så här;

– Även om hästen inte kan ridas eller köras kan den kanske följa med som handhäst på turer i skogen. Träna gärna från marken och använd positiv förstärkning. Beröm när den gjort rätt, men ignorera om den gör fel i träningen, ungefär som man gör med hundar.

– Prova gärna att klickerträna den. All inlärning innebär att hästen använder sin hjärna och även om du inte längre rider eller kör den så tycker hästar om att få uppgifter.

– Hästar blir ofta tydligare i sin personlighet när de blir äldre. Det kan vara en spännande förändring att följa. De kan vara trygga och självsäkra. Om en häst plötsligt tappar i rang behöver hälsan kontrolleras av en veterinär.

Beställ boken Så tar du hand om den äldre hästen