Om författaren
När jag köpte Wanda var hon fem år.
Jag hittade henne i en liten by i Dalarna, där jag har mitt sommarställe. Wanda var en dansk import, med okänd pappa. Hon var väldigt rädd om bakhovarna efter ett trauma som ung där hon fastnat i ett kärr. Hon var betydligt grövre än vad jag tänkt mig. Hon var outbildad och oriden men, hon hoppade fantastiskt.
Det var precis det jag sökte, en hopphäst.
Att hon hade okänd pappa bekymrade mig inte. Avel fanns inte i mina tankar. Det var bara hoppförmågan och ”huvudet” som kändes viktigt. Vi fick också många, många fina rundor på hoppbanorna.
När jag haft henne tio år tänkte jag om. Hur kul skulle det inte vara med ett föl efter denna fina hopphäst med sitt trevliga humör? Då först förstod jag hur dumt det var att köpa en häst utan stamtavla.
Jag visste ingenting om avel, när jag lät betäcka henne första gången. Jag sökte efter en instruktiv bok, som kunde ge mig svar på alla frågor jag hade om vad som var viktigt och vad jag behövde veta för att göra rätt. Eftersom jag inte hittade någon sådan bok skrev jag en själv. Det blev ”Avel för amatörer”.
Sedan skulle fölet komma och jag visste ingenting om fölning eller hur man tar hand om fölet under det första levnadsåret. ”Nu kommer fölet” blev den naturliga uppföljaren. Jag hade lika många frågor hur jag skulle hantera sto och föl som inför betäckningen.
När jag ville veta mer om hur jag bäst skulle ordna med hagar och sommarvistelse på mitt landställe skrev jag ”Att ha sommarhäst”. Där svarar jag tillsammans med ett antal experter på alla frågor jag själv hade om hur man ska sköta hagarna, om bästa stängslet, stödfodring, insektsskydd, flughuvor och vad man ska tänka på om man bygger ett sommarstall och vilka tillstånd som kan behövas.
När Wanda närmade sig 20-års åldern började jag fundera på hennes åldrande och vad det skulle innebära. Hur mycket skulle jag kunna rida? Hur påverkas kroppen och rörelseapparaten av åldrandet? Vad betyder det för utfodring, tänder och hovar? Finns det särskilda sjukdomar som drabbar äldre hästar? Och inte minst, vad händer när hon blivit så gammal att jag måste ta bort henne?
Med de kunskaper jag fått genom att skriva ”Så tar du hand om den äldre hästen” är jag nu redo att ta hand om min äldre häst.
Nu hoppas jag att vi har flera fina år kvar tillsammans.
Jag har varit journalist i större delen av mitt liv och började skriva artiklar i tidningar redan som 14-åring. De handlade förstås mest om hästar. Efter några år på olika vecko- och månadstidningar jobbade jag i 17 år som ekonomisk- och politisk journalist på Dagens Industri och därefter ett par år som reporter och programledare på SVTs A-ekonomi och SVT24.
2002 startade jag konsultbolaget Ann Svärding Konsult AB, ASKAB. Sedan min första bok kom ut 2014, har bolaget utvecklats till ett förlag med egen bokutgivning. Nu med fyra titlar.